2010. június 1., kedd

Szent Jakab útja

A 9. században egy vallásos remete egy furcsa fényes csillagot kezdett követni az erdőben, ami egy vadrózsabokor alatt rejtőző római kori sírbolthoz vezette. A sírboltban egy lefejezett keresztény vértanú testére bukkant, amiről később a helyi püspök és az asztúriai király is megállapította, hogy Szent Jakab apostolé. Jézus egyik közvetlen tanítványának, a hispániai hittérítő Jakabnak kitűnő állapotban fennmaradt földi maradványa szenzációs felfedezés volt, Európa legszentebb, legnagyobb értékű ereklyéjének számított. A hír gyorsan terjedt és egész Európában hívők ezrei kezdték meg zarándoklatukat az akkor még jelentéktelen Compostela irányába.

A zarándoklat hagyományosan az ember házának küszöbétől indul, de a királyi és kereskedelmi utak mentén zarándok útvonalak alakulnak ki:general

Messze a legnépszerűbb ezek közül mindig is a francia út, a Camino Francés volt, ami a Pireneusok francia oldaláról indul. A Camino Nortét, az északi utat, a tengerről hajóval érkezők használták, de népszerűvé vált a szárazföldi Európa felől érkezők között is, amikor a mórok északi irányú előrenyomulása a francia úton való közlekedést veszélyessé tette.

Info: Lonely Planet, kép: gronze.com

Nincsenek megjegyzések: