2008. július 9., szerda

The First Week in Madrid

Staying on the lazy side first I copy one of Monika's letters... :)

It was quite a week, to be honest I hardly had time to update even my mom, which is essential as she keeps me calling on my mobile if I don't do that, which costs me a fortune! But it seems that the coming days will be more relaxed and enjoyable and I can even make contact with my friends!! (...)

So... Madrid seems great! :) It's amazingly busy and HUGE! What I like is the elegancy of the buildings, the numerous parks, the diversity of the different districts... I think it's a great place! The hotel where we stayed the first week disappointed us greatly... There was no internet!!! Can you imagine? We chose that place because of the internet connection they offered in HostelWorld... :( And we desperately needed internet connection to look for a place to live. So this way I had to spend most of the days in internet cafés, 6-7 hours a day... :/ It was exhaustive. I think I checked at least a thousand ads, I wrote to around 40, and I got only about 7-8 answers, most of them rejective... :( During the week we could visit only 2 flats!!! Can you imagine?! But at least one of them was good. We had a look at it on Friday evening and moved in Saturday morning. In the last minute... :) Friday was the last day that was paid by the company, so you can imagine how relieved we were... 

Although we didn't have too much choice, I think we have found a good place. We share the flat only with 2 other persons (there are 3 rooms apart from the living room), a Columbian guy and a Spanish girl, which is great for my Spanish... :) The guy seems nice, but we haven't met the girl yet. She is from Andalusia by the way... :) Oh, and there is a cat as well!! :)) Last night it was chasing a moth in our room for hours! It was funny. Our room is big enough, we have a big bed, a writing-table, a built-in wardrobe and bookshelves. We miss some other shelves or night table, so we'll go to IKEA next week to buy some cheap stuff... :) The living room and kitchen are huge and great and we have our OWN bathroom!! :) The flat couldn't bee more centrally located and.... we have wireless internet connection!!! :) So, it seems quite all right so far. However it's pretty expensive...

(...) I'm so happy that it's over and I don't have to look through more ads that I just don't care anymore! :) It's done, let's look ahead! Which means that finally I can start looking for a job!

And about my job. I work for one of the biggest video game producer companies as a video game tester. It sounds good but considering that you actually don't play video games but testing them - checking hundreds of test cases - it is a usual job. Though I don't play video games it's really a discoverable new world for me in which a happily plunge into if they pay for it. I still keep it as an almost perfect job considering my non-existing Spanish. Well there are recreation rooms with consoles and huge LCD TVs, a pool table and darts… And what makes it even better - my colleagues. They are from all over Europe, young (28 on the average) from around 15 countries. The atmosphere is very easygoing, friendly. On my first day I over clothed in shoes, long trousers and a nice T-shirt... :)

080709_005300_

You are only a small piece of the machine... :)))

Az első hét Madridban 2.

A folytatásban Moncs egy levele következik:

Bocsi, amiért semmi hírt nem adtunk magunkról mióta elmentünk, de elég zűrös hét van mögöttünk. Ott kezdődött, hogy a hotelben, amit még Malagából foglaltunk, nem volt internet hozzáférés, annak ellenére, a honlapjukon állították, hogy van! GRRRrrrr... Pedig égető szükségünk volt netre, mert Ákos cége csak az első heti szállásunkat fizette, utána már nekünk kell állni a tetemes hotel/hostel számlákat és a terv az volt, hogy míg Ákoska dolgozik, addig én kiadó szobát keresgélek a neten. Szóval kénytelen voltam a napok nagy részét netkávézókban tölteni. Az átlag napi 6-7 óra simán megvolt...! :( Vagy 1000 hirdetést átböngésztem, kb. 40 helyre írtam és ebből csupán 7-8-tól kaptam választ. Annak is nagy része elutasító volt... Elkeserítő volt. És az egy hét alatt csupán két lakást tudtunk megnézni! El tudjátok képzelni?!

Gondoltam, hogy nem lesz sétagalopp, na de hogy ekkor a szívás lesz arra nem számítottam... És még azt mondják, hogy ez tök jó időszak a lakáskeresésre, mert a diákok már hazahúztak, a következő szemeszter meg csak szeptemberbe-októberben kezdődik... Hát nem tudom. Végül is kínálat az van bőven, de kizárólag egyedülállóknak, párocskákból köszönik szépen nem kérnek. Mindegy, végül péntek délután (az uccsó "ingyen" napunkon a szállodában) egy srác visszaírt a levelemre, hogy este 10 után mehetünk háztűznézőbe. Megnéztük és rögtön lecsaptunk rá. Szombat reggel már be is költöztünk! Az utolsó pillanatban... :)

080706_115147_D80

Ahhoz képest, hogy tényleg nem volt túl sok választásunk, szerintem elég jó kérót sikerült kifognunk. Csak két másik emberkével kell osztozkodnunk, egy kolumbiai sráccal és egy spanyol (andalúz!!!) lánnyal, ami igen csak jót fog tenni a spanyolomnak! :) Ja, és van egy jó fej cica is! A nappali és konyha hatalmas és van saját fürdőszobánk!! De a lényeg: Wifi a szobánkban!!! Juhhéééééj!! :) A szobánk is elég korrekt, egy festés ugyan ráférne (hozzátok hasonlóan ezt a bibit majd poszterekkel fogjuk orvosolni...), de jó nagy és szellős. A lakás pedig központibb már nem is lehetne. Szóval egyelőre jónak tűnik. Igaz az ára az elképesztően borsos! 535+rezsi, amitől a hét elején még hátast dobtam volna, de miután átnéztem egy valag hirdetést, el kellett fogadnom, hogy ez van, itt ezek az árak és kész. Olyannyira nem találtam kiadó szobát két személyre, hogy már az is megfordult a fejemben, hogy külön-külön keresgélünk majd, de azzal sem lettünk volna beljebb, mert egy jó helyen lévő, normális felszereltségű egy személyes szoba is 350-nél kezdődik. Szóval lenyeltem a békát... :/

Úgyhogy most Hawaii van! Ez az első "szabadnapunk", kissé fellélegezve vethetjük bele magunkat Madrid felfedezésébe. Amit eddig láttunk, az nagyon bejön! Hatalmas, nyüzsgő város ez, ami valahogy mégsem nyomasztó. (Bár azért be kell vallanom, hiányzik Malaga emberibb léptéke, az ismerős, barátságos, köszöngető figurák...) Sőt, az emberek sokszínűsége (metropolisz a javából!) szerintem külön előnyére válik Madridnak. Ami engem a leginkább lenyűgöz az a város eleganciája! Gyönyörűek az épületek, a terek és a parkok, és tetszik, hogy minden egyes körzetnek megvan a maga sajátos kis hangulata. Szóval bejövőcske! :)

De mielőtt teljesen elmerülnék az élvezetekben, holnaptól újra belevetem magam a keresgélésbe. Csak ezúttal a cél egy melóhely. Hát az sem lesz semmi... :/

Az első hét Madridban 1.

Megkaptam végül a madridi állást, így fájó szívvel, de el kellet hagyjuk hőn szeretett Andalúziánkat. A szívünk egy nagy darabját hagytuk ott, mert igazi barátokra leltünk, és remekül éreztük magunkat. Én életem egyik legintenzívebb és legtartalmasabb három hónapjának tartom az itt töltött időt. :)

Érdekes volt ez az utolsó néhány hét a maga módján. Igazából végig a megpályázott állás válaszára vártunk - legyen az akár pozitív, akár negatív. Hát nem mondom, jól elhúzták! Az utolsó, telefonos interjúm június 9-én volt, akkor azt ígérték, hogy még 1-2 hét kell nekik a végleges válaszig. Végül a múlt hét elején kaptam meg a végleges ajánlatukat július 2-i kezdésről, amit még aznap el is fogadtam.

Az utolsó malagai hetünk maradék részében igyekeztünk lezárni az itteni szálakat. Csütörtökön elmentünk egy utolsó Cooking Class-ra (főzőórára) a suliba, ott elbúcsúztunk a tanárainktól, majd gyorsan szerveztünk péntek estére egy búcsúbulit. Leon új lakótársai közül a két olasz lány (akik németül beszélnek, hehe, mert közel laknak a svájci határhoz) is elrepült szombaton, szóval négyünket búcsúztattuk egyszerre.

A jól sikerült bulika után másnap még sétáltunk egy utolsót a városban, vettünk néhány könyvet egy mostanában felfedezett könyvesboltban, ettünk egy életmentő reggelit narancslével és kávéval, aztán elindultunk Churrianába a cuccainkért. Ez volt a nyári szabadságolások első hétvégéje, őrületes dugó volt már az autópályán, ilyenkor mindenki igyekszik a tengerpartra, két hónapra kiürül az ország középső fele. Kora délután már minden a kocsiban volt, indulásra készen álltunk - csak mi a tömeggel ellentétes irányba, az ország belsejébe tartottunk. Négy óra felé már nem húzhattuk tovább, nagy sóhajjal beszálltunk a 60 fokos kocsiba és nekivágtunk… 6 órányi szauna következett, ami még melegedett is, ahogy elhagytuk a tengerparti sávot - este hétkor még iszonyat erővel sütött a nap, kint 35-37 fok volt, a kocsiban 42...

Este 10 körül értünk az előre lefoglalt hotelhez. Nem sikerült autómosót találnunk az úton, így már akkor égtünk, amikor a három csillagos hotel elé kanyarodtunk az iszonyatosan összeszart kocsival (amikor az ember csak fa alatt talál parkolóhelyet, ugye? ;) ), de amikor a kulcsot is elkérték, hogy majd ők beállnak vele a garázsba, már csak röhögni tudtam kínomban... :)) (Amúgy sem szeretem az ilyen szállodákat, a lélektelen, csillogó berendezést, a portások műmosolyát, a felesleges és indokolatlan drágaságot. De sajnos minden hostel tele volt már, mire foglalni tudtunk, így maradt ez, amit meg amúgy is kifizet a cég - ha minden igaz).

A következő napokban lakást keresünk, meg a várossal ismerkedünk. Eddig nagyon pozitív az összkép, bár az első benyomás elég vegyes volt. Szombaton este érkeztünk a belvárosba: az utcán szinte hömpölygött a tömeg, lépni alig bírtunk - utoljára ennyi embert Pesten láttunk! Fura volt Malaga után. Vasárnap ennek az ellenkezőjével szembesültünk, szinte kongtak az utcák az ürességtől, mindenki az Európa Kupa döntőt nézte. Azok, akik nem mentek ki a helyi Hősök-terére a többi soktízezer ember társaságában a kivetítők elé szurkolni, és otthon egyedül sem akarták meccset nézni, azok mind a bárokba gyűltek. Mind tele volt, amelyik fel tudott mutatni legalább egy közepesnél nagyobb tévét, sőt sokan már csak az utcáról tudták követni az eseményeket.

Nemcsak a spanyoloknak volt nagy ajándék ez a győzelem, hanem nekünk is - annyira jó volt látni a boldogságukat, velük örülni! Viva Espańa! :))) A hangulat ilyenkor leírhatatlan a városban: a meccs után még órákig buliznak, énekelnek, az utcákon mászkálnak. Sokan kocsiba szállnak, körbe-körbe autóznak a városban, folyamatosan dudálnak, a kocsik ablakából emberek lógnak, éljeneznek, zászlókat lengetnek. Még napokig tart az eufória: minden robogós utasának hátán spanyol zászló van, az erkélyek is mind fel vannak lobogózva, az autókon kis zászlók lengenek, mint otthon a HÉV-en ünnepekkor… :)

A focisták nemzeti hősök lettek, a meccs másnapján majd ugyanannyi ember ünnepelte órákig a hazatérésüket, mint amennyi a végigizgulta a meccset. A következő nap a királyi család fogadta őket: jól mutathattak öltönyben, másnaposan ;))

Most a városról. Madrid hatalmas, 3 és fél millió lakos, 11 metróvonal. Újra bele kell ebbe rázódnunk, mert már teljesen megszoktuk Malaga kisvárosi, emberi léptékét: minden fél órán belül volt akár gyalog is, kevés az ember, mindenki nyugodt, barátságos. Itt már nem köszöngetnek az emberek, nem is mosolyognak annyit, csinosabban kell öltözni és megint látunk fura figurákat is. (Érdekes, hogy őket valahogy a nagyvárosok termelik ki.) Az épületek nagyon szépek, és már felfedeztünk egy-két olyan szép városrészt is, ahova bármikor szívesen beköltöznénk.

Ja még pár szót a munkáról. Az egyik legnagyobb videojáték gyártó multicég európai összevont tesztelő központjában dolgozom. A feladatunk az angolul elkészített majd a (az én esetemben) magyarra lefordított játékokban a fordítások és a helyi jellegzetességek (dátumformátum, pénznem, mértékegységek stb.) ellenőrzése. Jól hangzik, hogy fizetésért játszom, de a valóságban szoftvert fejlesztünk: több száz vagy ezer ’test case’-t ellenőrzünk egy játékon, mire minden nyelvterülettől megkapja az elengedő fejbiccentést: mehet. Ami nagyon jó, az az oldott, nagyon laza benti légkör. Az átlagéletkor valahol 28 körül lehet, a pihenőkben játékkonzolok vannak nagyképernyős LCD tévékkel, billiárdasztal és darts… Vagy 12-15 országból vagyunk itt vegyesen, igazi multikulti környezet. A cég nyelve az angol (soha ennyiféle akcentusát nem hallottam eddig), spanyolul csak a spanyol tesztelőknek kell tudniuk – szerencsémre. ;)

Csak egy csavar vagy a gépezetben... :))